Skip links
Подгряване на двигателя през зимата

Подгряване на двигателя през зимата?

Подгряване на двигателя през зимата: Защо да го правим?

През зимата, когато температурите са ниски, много шофьори се питат дали е необходимо да загряват двигателя на колата си, преди да тръгнат. Има два основни лагера по този въпрос:

Привържениците на подгряването твърдят, че то е необходимо за да се осигури правилното смазване на двигателя и да се предотврати износването на неговите части.

Противниците на подгряването смятат, че то е излишно и дори вредно, тъй като води до повишен разход на гориво и замърсяване на околната среда.

Защо е необходимо да загряваме двигателя през зимата?

  • При студен старт маслото в двигателя е по-гъсто и не може да осигури ефективно смазване на триещите се части. Това може да доведе до преждевременно износване на буталата, цилиндрите, лагерите и други компоненти.
  • Освен това, студеният въздух е по-сух и може да доведе до изсушаване на маслото и други смазочни материали. Това може да доведе до повишено триене и износване.
  • Подгряването на двигателя помага да се разтегнат и загреят триещите се части, което подобрява смазването и намалява износването. Също така, загрятото масло е по-малко податливо на изпаряване, което помага да се поддържат смазочните му свойства.

Колко време трябва да загряваме двигателя през зимата?

Според повечето производители на автомобили, двигателят трябва да се загрее на празен ход за поне 2-3 минути преди да се тръгне. Това е достатъчно време за маслото да достигне работна температура и да започне да тече свободно.
Ако времето е много студено, може да се наложи да загрявате двигателя за малко по-дълго време.

Как да загряваме двигателя през зимата?

За да загрявате двигателя си през зимата, просто стартирайте го и оставете да работи на празен ход. Не включвайте никакви допълнителни устройства, като например климатика или радиото, тъй като те ще увеличат разхода на гориво и ще забавят загряването.
След като двигателят достигне работна температура, можете да тръгнете.
Вредни ли са вредните емисии при подгряване на двигателя?
При подгряване на двигателя на празен ход се отделят повече вредни емисии от изпускателната тръба. Това е така, защото двигателят работи при ниски обороти, при които не се постига пълното изгаряне на горивото.

Количеството отделени вредни емисии зависи от няколко фактора, включително:

  • Тип на двигателя
  • Марка и модел на автомобила
  • Качество на горивото
  • Настройки на двигателя
  • Съвременните двигатели с електронно управление са проектирани да отделят по-малко вредни емисии, дори когато работят на празен ход.

И в заключение можем да кажем, че:

Подгряването на двигателя през зимата е препоръчително, тъй като помага да се предотврати преждевременното износване на двигателя и да се подобрят неговите характеристики.

Ако времето е много студено, може да се наложи да загрявате двигателя за малко по-дълго време (между 5-7 минути).

За да намалят вредните емисии при подгряване, съвременните автомобили разполагат с катализатор или филтър за твърди частици.
В крайна сметка, решението дали да загрявате двигателя през зимата или не е лично.

Но

 

Ако искате да осигурите дълъг и безпроблемен живот на двигателя си, подгряването е добра идея.

Вие прочетохте статията “Подгряване на двигателя през зимата” в категория: Авто

Оставете коментар

This website uses cookies to improve your web experience.
Home
Search
More
More